Neem vrijblijvend contact op
Heeft u behoefte aan meer informatie of heeft u specifieke vragen naar aanleiding van uw pensioenregeling of de nieuwe wetgeving? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend informatie gesprek.
Nadat de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving een aantal keer uitgesteld is, lijkt de datum van invoering nu vast te staan: 1 juli 2023. De Tweede Kamer is in december akkoord gegaan met de invoering. Als er ook in de Eerste Kamer voldoende steun is voor invoering van de Wet, hebben we op 1 juli een nieuwe pensioenwet.
Bij de laatste behandelingen in de Tweede Kamer zijn nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. Het voert wat ver om die wijzigingen hier uitgebreid te bespreken, maar we geven wel de hoofdlijnen aan van de belangrijkste aanpassing die te maken heeft met nabestaanden pensioen, namelijk de uitloopdekking bij uit dienst gaan van een medewerker.
Een van de reeds bestaande wijzigingen als gevolg van de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen is dat het systeem om de hoogte van het verzekerde nabestaandenpensioen vast te stellen verandert. Nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd aan een achterblijvende partner (en kinderen) als een medewerker komt te overlijden. Op dit moment is het bedrag van het verzekerde nabestaandenpensioen de uitkomst van een formule met de elementen diensttijd, pensioengevend salaris en een opbouwpercentage. Als gevolg van de nieuwe wetgeving wordt de berekening simpeler en de uitkering over het algemeen hoger. Het te verzekeren nabestaandenpensioen mag maximaal 50% van het laatst verdiende salaris bedragen.
Overigens geldt ook voor deze wijziging dat die pas van toepassing is als er geen gebruik wordt gemaakt van het overgangsregime. Dat overgangsregime loopt tot uiterlijk 1 januari 2027. Dus als u gebruik maakt van het overgangsregime, blijft het systeem van nabestaandenpensioen zoals dat nu is. Opteert u wel direct voor de nieuwe wetgeving, dan is ook de nieuwe systematiek voor het verzekeren van nabestaandenpensioen van toepassing.
Sinds eind jaren ’90, is het nabestaandenpensioen versoberd. Een van de belangrijkste consequenties daarvan was dat als een medewerker uit dienst trad, het verzekerde nabestaandenpensioen kwam te vervallen. Als een (ex) medewerker dan in dienst trad bij een nieuwe werkgever, werd daar wel weer een nabestaandenpensioen verzekerd, maar dan werden de dienstjaren doorgebracht bij de ex-werkgever niet meegenomen en dat leidde tot een lager nabestaandenpensioen. Zo kon door een aantal wijzigingen van dienstverband het nabestaandenpensioen behoorlijk uitgehold worden. Door het nieuwe systeem waardoor een vast percentage van het salaris verzekerd is, wordt die uitholling teniet gedaan wanneer een medewerker van baan wijzigt. Dat is goed nieuws.
Wat door de nieuwe wetgeving nog niet opgelost werd door de bovengenoemde aanpassing van het nabestaandenpensioen, is de situatie dat het dienstverband met een medewerker beëindigd wordt en er geen aansluitend dienstverband is. Want in die situatie zou het tijdens dienstverband verzekerde nabestaandenpensioen alsnog komen te vervallen. Eerdere invulling van deze omissie is in de laatste ronde om te komen tot aanname van het wetsvoorstel verder aangescherpt. Door een uitloopdekking blijft het nabestaandenpensioen (tijdelijk) in stand nadat het dienstverband is beëindigd.
Onderstaand treft u een korte omschrijving van een aantal andere ‘laatste moment wijzigingen’.
Beleggingspensioen
Witte vlek
Heeft u behoefte aan meer informatie of heeft u specifieke vragen naar aanleiding van uw pensioenregeling of de nieuwe wetgeving? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend informatie gesprek.